Auto auto Nieuw

Opel GT Concept

Opel-GT-Concept10.jpg

Opel-GT-Concept2

FacebookEmailTwitterPinterestPrintShare

Opel GT Concept

Het gaat weer een stuk beter met Opel, de nieuwe modellen slaan aan en de verkopen nemen toe. Een belangrijk teken van het nieuwe elan is het offensief van Opel om tot 2020 met maar liefst 29 nieuwe of vernieuwde modellen te komen. De Opel modellen gaan er ook steeds aantrekkelijker uitzien. Op de komende 86e Autosalon van Genève, van 3 tot 13 maart 2016, worden alvast 3 wereldprimeurs getoond: de Mokka X, de nieuwe Astra TCR-raceauto en…. de Opel GT Concept sportcoupé, wellicht dé eyecatcher van de Autosalon.

Opel verleden

Opel is al in 1862 opricht, meer dan 150 jaar geleden dus! In de beginjaren werden naaimachines en fietsen gemaakt, maar vanaf 1900 kwamen de eerste Opel auto’s op de markt. In Duitsland en Nederland was Opel jarenlang marktleider. Het ging echter mis in het begin van de jaren 90. De modellen waren niet meer aansprekend en de auto’s kampten met technische problemen. Het valt niet mee om een merk dan toch weer te laten opbloeien. Het kostte tijd, maar het gaat lukken. Van de nieuwe Astra die in november vorig jaar werd gepresenteerd zijn al 100.000 bestellingen binnen.

Opel GT

De Opel GT is een sportieve coupé of GT-versie van Opel. Van 1969 tot 1973 had Opel dit model in z’n collectie. Het was een kleine, betaalbare coupé met een voor die tijd spectaculaire vormgeving.

De Opel GT Concept die nu wordt gepresenteerd op de komende Autosalon van Genève is een vervolg op dit ontwerp. Gaan we de Opel GT Concept binnenkort op de weg zien? Nou nee; de nieuwe GT is eigenlijk een designstudie voor toekomstige, sportieve, Opel modellen.

Toch is het een interessante auto, er zijn een paar innovaties in verwerkt.

Het design

Hij ziet er uit als een sportwagen met die lange motorkap en korte overhangen. Het design is minimalistisch. Een achterklep ontbreekt, ook zijn er geen portiergrepen (deuren openen met touchpads op het dak), geen buitenspiegels en achteruitkijkspiegels (gaat met camera’s) geen ruitenwissers en overbodige decoratie.

Lange mensen stappen makkelijk in, door een (gepatenteerde) nieuwe ophanging van de portieren. Bij het openen verdwijnt de voorkant van het portier gedeeltelijk in de wielkast. Hierdoor is in een bijvoorbeeld nauwe parkeergarage minder ruimte nodig. De voorruit sluit aan op het panoramadak, zodat je het gevoel krijgt dat je in een auto met geopend targa-dak rijdt. De maten van de auto zijn nog niet bekend gemaakt, maar denk aan klein, hij weegt ook minder dan 1.000 kg.

Al met al oogt de GT als een behoorlijk futuristische auto, wij vinden het een beauty!

Wat gaat dat kosten?

De Duitse pers schat in dat de Opel GT een vanaf prijs zou krijgen van € 25.000 mocht hij daar toch op de weg komen. En dat laatste is helaas niet waarschijnlijk: de markt voor dit soort auto’s is flink aan het krimpen, dus winstgevend zou hij niet worden voor Opel.

De motor

De motor in de Opel GT is helemaal van deze tijd van downsizing: een drie cilinder 1,0-liter aluminium motor met turbo die er tot 145 pk uitperst. In acht seconden naar de 100 km/h en dan door naar max 215 km/h. Geen slechte prestaties voor zo’n kleine motor!

De motor drijft de achterwielen aan via een sequentiële (het schakelpatroon ligt in een rechte lijn) zesversnellingsbak. Schakelen gaat met peddels achter het stuur.

Waarom zijn autobanden altijd zwart

Behalve een rode streep op de Opel GT Concept vallen ook die rode voorwielen op. Je vraagt je dan ook onmiddellijk af: waarom zijn autobanden eigenlijk altijd zwart gekleurd, een ander kleurtje is toch veel leuker?

Het heeft met de historie te maken: autobanden worden van rubber gemaakt. Dat rijdt heerlijk zacht, maar na een paar honderd kilometer zou je ze door slijtage al moeten vervangen. Daarom werd roet (= is slecht verbrande aardolie) toegevoegd aan het rubber. Door de toevoeging ontstaat er een reactie waardoor een andere grondstof ontstaat, een sterke, op rubber lijkende substantie die autobanden onverwoestbaar (en zwart) maakte. Autobanden van nu worden van rubber met silica (gemalen zand)gemaakt (en nog twintig andere stoffen), daardoor zijn ze niet meer vanzelf zwart. Je zou dus zeggen: geef ze alle kleuren van de regenboog. Maar nee, we zijn zo aan zwart gewend dat alles wat geen zwart is wordt gewantrouwd. Bandenfabrikant Michelin kwam zo’n 15 geleden met groene banden op de markt, maar stopte daar al weer snel mee omdat ze niet gekocht werden.

We hebben nog geen bewegende beelden van de Opel GT Concept gezien, daarom dit filmpje van onze Nachbarin:

Opel-GT-Concept Opel-GT-Concept2 Opel-GT-Concept3 Opel-GT-Concept4 Opel-GT-Concept5 Opel-GT-Concept6 Opel-GT-Concept7 Opel-GT-Concept8 Opel-GT-Concept9 Opel-GT-Concept10

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!

 

The post Opel GT Concept appeared first on Lifestyle News | Jouw online Lifestyle magazine! |.

About the author

Jeffrey

Leave a Comment