Auto auto Nieuw

Tesla Model X

Tesla-Model-X

FacebookEmailTwitterPinterestPrintShare

Tesla Model X

Tesla maakt alleen maar auto’s die 100% elektrisch rijden. Door de auto’s een spannend uiterlijk te geven en vol te stouwen met technische hoogstandjes en innovatieve software beginnen de verkopen van Tesla erg succesvol te worden, zeker in de USA. Daar komt bij dat de Tesla’s een acceptabel rijbereik hebben. De groep fanatieke Tesla die-hard fans wordt aan de overkant van de oceaan steeds groter.

Voorman krijgt steeds meer uitstraling

Elon Musk, voorman van Tesla, krijgt steeds meer de uitstraling zoals Steve Jobs die had bij Apple en Henry Ford bij de Ford Motor Company. Musk heeft 32% van de aandelen van Tesla in handen, en dat pakket was in 2013 al 18 miljard US dollar waard. Het is Musk’s doel om betaalbare elektrische auto’s te produceren en elektrische aandrijvingssystemen te leveren aan andere autoproducenten. Know-how wordt gratis ter beschikking gesteld aan andere autofabrikanten, aan patenten vastleggen doet Tesla niet. Dit alles om zo snel mogelijk een infrastructuur voor elektrische auto’s te realiseren met veel oplaadstations in het hele land.

Het nieuwste product: Model X

Afgelopen week presenteerde Elon Musk in de Tesla fabriek in San Francisco Bay in een soort rock-star modus het nieuwste product van Tesla, Model X. Volgens Tesla is Model X de eerste volledig elektrische SUV ter wereld en ook nog eens de meest veilige. Medio 2016 kunnen we Model X bij de dealers verwachten. Voor Europa wordt Model X in de Tesla fabriek in Tilburg (Brabant) geassembleerd, net zo als nu al met Model S het geval is.

Family looks?

Door je oogharen heen lijkt de Tesla X behoorlijk op de Tesla S, zeker aan de voor- en achterkant. Het is een SUV, dus de X is een stuk hoger en boller. Toch is de cw-waarde (luchtweerstand) met 0,24 erg laag. De achterspoiler beweegt mee met de rijsnelheid: onder de 72 km/h kun je er als bestuurder onderdoor of overheen kijken. Trap je het gaspedaal wat dieper in dan trekt de spoiler zich iets terug voor een betere stroomlijn.

Vleugeldeuren

Of je de buitenkant van Model X mooi vindt is een persoonlijke smaak, maar opvallend is hij zeker: Tesla monteert een gigantische voorruit die heel ver doorloopt in het dak, waardoor je een panoramische uitzicht hebt op alles wat zich voor je bevindt. Het meest opvallende aan Model X zijn de ‘Falcon Doors’, dit zijn grote vleugeldeuren. Het grote voordeel van deze deuren is dat je ook met zeer krappe ruimte makkelijk in kunt stappen. In de geschiedenis zijn er maar een paar auto’s die dit concept ook hadden, het blijft dus behoorlijk origineel. De ‘Falcon Doors’ hebben sensoren waarmee ze zich aanpassen aan de beschikbare hoogte en breedte.

Zes- of zevenpersoons

Model X is leverbaar als zes- of zevenpersoons SUV, de stoelen zijn verdeeld over drie zitrijen. Tja, bagage kun je ondanks die drie zitrijen toch makkelijk kwijt want onder de voorklep ligt geen motor, de elektrische aandrijving is boven de wielassen gemonteerd.

De elektrische aandrijving

Model X is te bestellen als 90D of P90D. De 90D wordt aangedreven door twee elektromotoren van 263 pk; een voor de voorwielen en een voor de achterwielen. Met die pk’s zit je in 5 seconden op 100 km/h. De P90D is nog een tikje sneller: die heeft een elektromotor van 262 pk voor de voorwielen en eentje van 510 pk voor de achterwielen. Gevolg: in 3,8 seconden op 100 km/h. Bestel je de optie Ludicrous Speed-upgrade, dan kost dit 3,2 seconden. En geloof het of niet, dan laat je de Porsche Concept Study Mission E van vorige week je achterlichten zien!  Echt giga snel dus.

Voor zowel de 90D als P90D ligt de topsnelheid op 250 km/h. Het rijbereik zonder bijladen is 400 km.

Hot stuff

Wat is aantrekkelijk aan deze auto: we noemden al die ‘Falcon Doors’, z’n ruimte en snelheid. Maar er is meer: als je dat wilt gaan de voordeuren automatisch openen zodra je de auto nadert.

Er is een Bio Weapon Defense-mode, daarmee worden schadelijke bacteriën en virussen buiten de cabine gehouden.

Nieuw is ook de software die er voor zorgt dat de auto automatisch van rijbaan kan wisselen. Er zit een instelling op waarmee je het stuurwiel kunt verwarmen en bevroren ruitenwissers ontdooien. Verder zijn er verbeteringen aangebracht aan het digitale Tesla dashboard.

Volgens Elon Musk gaat Model X in de States 5.000 US dollar duurder worden dan Model S. Vertaald naar Nederlandse begrippen zou de vanafprijs van Model X hier zo’n € 85.000 worden. Een smak geld, maar je krijgt er wel een heel bijzondere SUV voor.

Kijk hier naar de introductie van Tesla Model X in de USA

In dit filmpje verbeeldt een vuurvliegje een Tesla: hoe meer er op de weg komen, hoe mooier het wordt…

Tesla-Model-X Tesla-Model-X2 Tesla-Model-X3 Tesla-Model-X4 Tesla-Model-X5 Tesla-Model-X6 Tesla-Model-X7 Tesla-Model-X8

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!

 

The post Tesla Model X appeared first on Lifestyle News | Jouw online Lifestyle magazine! |.

About the author

Jeffrey

Leave a Comment